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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Cruz, Sihélio Júlio Silva-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/7813217275001235pt_BR
dc.contributor.referee1Cruz, Sihélio Júlio Silva-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/7813217275001235pt_BR
dc.contributor.referee2Oliveira, Silvia Sanielle Costa de-
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/5131894298552501pt_BR
dc.contributor.referee3Chaibub, Amanda Abdallah-
dc.contributor.referee3Latteshttp://lattes.cnpq.br/9367702811638643pt_BR
dc.creatorMarques, Gabriel de Almeida-
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/4435083643365361pt_BR
dc.date.accessioned2025-02-27T21:32:10Z-
dc.date.available2025-02-27-
dc.date.available2025-02-27T21:32:10Z-
dc.date.issued2025-02-14-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifgoiano.edu.br/handle/prefix/5167-
dc.description.abstractThe project was carried out in the experimental field of the Escala Farm of the Federal Institute of Goiano, located in the municipality of Iporá, Goiás, Brazil. The statistical design used was randomized blocks, and the treatments consisted of six doses of the growth bioestimulant containing amino acids and chitosan: 0, 200, 400, 600, 800, and 1000 mL ha-1, applied via foliar spraying on corn plants, with four replications. When the corn plants reached the vegetative stage of four fully expanded leaves (V4), and before the first application of the treatments, the SPAD chlorophyll index of the corn plant leaves was determined. Then, fifteen days after the first application of the treatments, the SPAD chlorophyll index was evaluated again. At the physiological maturity stage, the ears from the useful area of the plots were harvested to determine the yield components: thousand-grain weight and grain yield at 13% moisture. The data obtained were subjected to analysis of variance and regression using the statistical software SiSVAR 5.6, with a significance level of 5% for the F-test. The application of doses ranging from 400 to 1000 mL ha-1 of growth bioestimulants based on amino acids + chitosan significantly increases the productivity of corn plants.pt_BR
dc.description.resumoO projeto foi realizado no campo experimental da fazenda Escola do Instituto Federal Goiano, localizada no município de Iporá – GO. O delineamento estatístico utilizado foi o de blocos ao acaso e os tratamentos foram compostos por seis doses do bioestimulante de crescimento contendo aminoácidos e quitosana: 0, 200, 400, 600, 800 e 1000 mL ha-1, aplicadas via pulverização foliar em plantas de milho, com quatro repetições. Quando as plantas de milho atingiram o estádio vegetativo de quatro folhas totalmente expandidas (V4), e antes da primeira aplicação dos tratamentos, foram determinados o índice SPAD de clorofila das folhas das plantas de milho. Em seguida, aos quinze dias após a primeira aplicação dos tratamentos, foram avaliados novamente o índice SPAD de clorofila. No estádio de maturação fisiológica, as espigas da área útil das parcelas foram colhidas, para determinação dos componentes produtivos massa de mil grãos e produtividade de grãos a 13% de umidade. Os dados obtidos foram submetidos à análise de variância e regressão utilizando-se o software estatístico SiSVAR 5.6 com níveis de significância de 5% para o teste F. A aplicação de doses que variam entre 400 e 1000 mL ha-1 de bioestimulantes de crescimento a base aminoácidos + quitosana aumenta de forma significativa a produtividade de plantas de milho.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Romano Roberto Valicheski (romano.roberto@ifgoiano.edu.br) on 2025-02-27T21:24:43Z No. of bitstreams: 1 Tcc Gabriel 27 de jan (1)(1).pdf: 2249460 bytes, checksum: 9faeb440dbd750971fa10ce6fe4cc6a6 (MD5)en
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dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2025-02-27T21:32:10Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Tcc Gabriel 27 de jan (1)(1).pdf: 2249460 bytes, checksum: 9faeb440dbd750971fa10ce6fe4cc6a6 (MD5) Previous issue date: 2025-02-14en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherInstituto Federal Goianopt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Iporápt_BR
dc.publisher.initialsIF Goianopt_BR
dc.relation.referencesCONAB - COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Acompanhamento da Safra Brasileira de Grãos, Brasília, DF, v. 12, safra 2024/25, n. 1 primeiro levantamento, outubro 2024. DU JARDIN, P. Plant biostimulants: Definition, concept, main categories and regulation. Sci. Hort., v. 196, p. 3-14, 2015. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2015.09.021 GARCÍA-LARA, S.; CHUCK-HERNANDEZ, C.; SERNA-SALDIVAR, S. O. Development and structure of the corn kernel. Corn, p. 147-163, 2019. DOI:10.1016/B978-0-12-811971- 6.00006-1 KUCINSKA, J. K.; MAGNUCKA, E. G.; OKSINSKA, M. P.; PIETR, S. J. Bioefficacy of hen feather keratin hydrolysate and compost on vegetable plant growth. Compost Sci. Utiliz., v. 22, p. 179-187, 2014. http://dx.doi.org/10.1080/1065657X.2014.918866 PACHECO, C. A. P.; SILVA, H. D.; SANTOS, M. X.; GUIMARÃES, P. E. O.;PARENTONI, S. N.; GAMA, E. E. G.; ESCAPIM, C. A.; MEIRELLES, W. F.; CARVALHO, H, W, L.; VIEIRA JÚNIOR, P. A. V. Environmental stratification based on a 28 X 28 diallel of open- pollinated maizes varieties. Crop Breeding and applied biotechnology, v. 8, n. 3, p 259 – 264, 2008. DOI:10.12702/1984-7033.v08n04a01 PALECKIENE, R.; SVIKLAS, A.; ŠLINKŠIENE, R. Physicochemical properties of a microelement fertilizer with amino acids. Russ. J. Appl. Chem., v. 80, p. 352-357, 2007. DOI:10.1134/S1070427207030020 MALERBA, M.; CERANA, R. Chitosan effects on plant systems. International Journal of Molecular Sciences, v. 17, n. 7, p. 996, 2016. DOI: 10.3390/ijms17070996 SANTOS, V. M.; MELO, A. V.; CARDOSO, D. P.; GONÇALVES, A. H.; VARANDA, M. A. F.; TAUBINGER, M. Uso de bioestimulantes no crescimento de plantas de Zea mays L. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v. 12, p. 307-318, 2013. https://doi.org/10.18512/1980- 6477/rbms.v12n3p307-318 TEJADA, M.; RODRÍGUEZ-MORGADO, B.; PANEQUE, P.; PARRADO, J. Effects of foliar fertilization of a biostimulant obtained from chicken feathers on maize yield. European Journal of Agronomy, v. 96, p. 54-59, 2018. DOI: 10.1007/s00344-017-9709-3 ZHANG, X.; XING, R.; LIU, S.; LI, P. Effects of chitosan on plant growth and stress tolerance: A review. Journal of Plant Growth Regulation, v. 37, n. 1, p. 1-12, 2018. DOI: 10.1007/s00344- 017-9709-3 YAKHIN, O. I.; LUBYANOV, A. A.; YAKHIN, I. A.; BROWN, P. H. Biostimulants in Plant Science: A Global Perspective. Front Plant Sci, v. 7, p. 2049. 2016. DOI: 10.3389/fpls.2016.02049pt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectZea mays L.pt_BR
dc.subjectnutrição biológicapt_BR
dc.subjectaminoácidospt_BR
dc.subjectquitosanapt_BR
dc.subject.cnpqCIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIApt_BR
dc.titleUTILIZAÇÃO DE BIOESTIMULANTE DE CRESCIMENTO CONTENDO AMINOÁCIDOS E QUITOSANA NO CULTIVO DE MILHOpt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
Aparece nas coleções:Bacharelado em Agronomia

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