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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Gonçalves, Alisson de Carvalho-
dc.contributor.referee1Tolentino, Grassyara Pinho-
dc.contributor.referee2Caixeita, Débora Tavares-
dc.contributor.referee3Gonçalves, Álisson de Carvalho-
dc.creatorMoreira, Hellen Cristina Barbosa-
dc.creator.Latteshttps://lattes.cnpq.br/9414828640765736pt_BR
dc.date.accessioned2025-03-13T10:32:17Z-
dc.date.available2025-03-12-
dc.date.available2025-03-13T10:32:17Z-
dc.date.issued2025-02-27-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifgoiano.edu.br/handle/prefix/5202-
dc.description.abstractAthletes have been looking for nutritional supplements with potential ergogenic effects that improve sports performance. Beetroot juice (SB) has been frequently used as an ergogenic supplement due to the inorganic nitrate present in its composition. The objective of the present study was to evaluate the effect of ingesting 250ml of SB with normal nitrate concentration on the performance of endurance runners. Ten recreational, trained, male runners, aged 18.20±2.44 years, body mass 69.64±10.09 kg, height 1.76±0.09 centimeters and BMI 22.42±2.21 (kg/m2) underwent 3 Km running tests. Two tests were carried out 48 hours apart, SB and sham (PLA) were ingested 30 minutes before the start of each test. The duration of the race, maximum heart rate, capillary blood glucose, blood pressure and subjective perception of exertion were evaluated. No significant differences were observed in the test duration, maximum heart rate and final blood glucose after ingesting the drinks. Systolic and diastolic blood pressure after the test was higher in SB. Subjective perceived exertion was reduced by SB intake when compared to PLA. In conclusion, the results indicate that beetroot juice is not efficient in improving the performance of runners in a 3 km test. However, it reduces the perception of effort.pt_BR
dc.description.resumoAtletas tem buscado suplementos nutricionais com potenciais efeitos ergogênicos que melhore o desempenho esportivo. O suco de beterraba (SB), vem sendo frequentemente utilizado como suplemento ergogênico devido ao nitrato inorgânico presente em sua composição. O objetivo do presente estudo foi avaliar o efeito da ingestão de 250ml de SB com concentração normal de nitrato no desempenho de corredores de endurance. Dez corredores recreativos, treinados, do sexo masculino, com idade de 18,20±2,44 anos, massa corporal de 69,64±10,09 kg, altura de 1,76±0,09 centímetros e IMC 22,42±2,21 kg/m2 foram submetidos a testes de corrida de 3 Km. Foram aplicados dois testes com intervalo de 48 horas. A ingestão do SB e placebo (PLA) ocorreu 30 minutos antes do início de cada teste. Foram avaliados o tempo de duração da corrida, frequência cardíaca máxima, glicemia capilar, pressão arterial e percepção subjetiva de esforço. Não foram observadas diferenças significativas no tempo de duração do teste, frequência cardíaca máxima e glicemia final após a ingestão das bebidas. A pressão arterial sistólica e diastólica após o teste foi superior em SB. A percepção subjetiva de esforço foi reduzida pela ingestão de SB quando comparado ao PLA. Em conclusão, os resultados indicam que o suco de beterraba não é eficiente para melhorar o desempenho de corredores em um teste de 3 km. Entretanto, reduz a percepção de esforço.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Hellen Cristina Barbosa Moreira (hellen.moreira@estudante.ifgoiano.edu.br) on 2025-03-12T22:56:52Z No. of bitstreams: 1 TCC_HELLEN 1.pdf: 589079 bytes, checksum: 879175f8cd232d9e3d0521fa9172ce59 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Johnathan Diniz (johnathan.diniz@ifgoiano.edu.br) on 2025-03-13T10:29:29Z (GMT) No. of bitstreams: 1 TCC_HELLEN 1.pdf: 589079 bytes, checksum: 879175f8cd232d9e3d0521fa9172ce59 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2025-03-13T10:32:17Z (GMT). No. of bitstreams: 1 TCC_HELLEN 1.pdf: 589079 bytes, checksum: 879175f8cd232d9e3d0521fa9172ce59 (MD5) Previous issue date: 2025-02-27en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherInstituto Federal Goianopt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Urutaípt_BR
dc.publisher.initialsIF Goianopt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectSuco de beterrabapt_BR
dc.subjectDesempenho esportivopt_BR
dc.subjectEfeito ergogênicopt_BR
dc.subjectCorridapt_BR
dc.subject.cnpqCIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOpt_BR
dc.titleEFEITO DA INGESTÃO DE SUCO DE BETERRABA NO DESEMPENHO DE CORREDORES EM UM TESTE DE 3 KMpt_BR
dc.title.alternativeEFFECT BEET JUICE INGESTION ON THE PERFORMACE IF RUNNERS IN A 3 KM TESTpt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
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