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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Rezende, Osvaldo-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/6442201572676110pt_BR
dc.creatorSilva, Taynara-
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/1892954015616841pt_BR
dc.date.accessioned2023-03-17T00:57:59Z-
dc.date.available2023-03-17-
dc.date.available2023-03-17T00:57:59Z-
dc.date.issued2023-02-08-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifgoiano.edu.br/handle/prefix/3495-
dc.description.abstractThe objective was to characterize soybean cultivars for oil production, as well as to verify changes in physical and chemical properties at the beginning and end of storage under different conditions. The analyzed grain samples were collected in two processing units of the company Cereal Ouro. The analyzed cultivars were: NEO 750 (non-refrigerated), NEO 750 (refrigerated), GUAIA, NEO 680, BONUS, NEO 710 and FOCO. The experimental design used was a block (DBC), with 3 replications and 6 cultivars (soybean genotypes), with the cultivar NEO 750 3 bags kept in a refrigerated environment (14 °C) and 3 bags at room temperature. The following evaluations were carried out: electrical conductivity, apparent specific mass, thousand-grain mass, protein, lipids, ash and color. The NEO 710 cultivar had the highest initial lipid content, proving to be more suitable for the market. The storage of refrigerated and non-refrigerated seeds of cultivar NEO 750 showed similar results, demonstrating that for the parameters analyzed, refrigeration had no influence.pt_BR
dc.description.resumoObjetivou-se caracterizar as cultivares de soja para produção de óleo, bem como verificar as alterações nas propriedades físicas e químicas no início e final do armazenamento em diferentes condições. As amostras de grãos analisadas foram coletadas em duas unidades de beneficiamento da empresa Cereal Ouro. As cultivares analisadas foram: NEO 750 (não refrigerado), NEO 750 (refrigerado), GUAIA, NEO 680, BONUS, NEO 710 e FOCO. O delineamento experimental utilizado foi de blocos (DBC), com 3 repetições e 6 cultivares (genótipos de soja), sendo que a cultivar NEO 750 3 bags ficaram em ambiente refrigerado (14 °C) e 3 bags em temperatura ambiente. Foram realizadas as seguintes avaliações: condutividade elétrica, massa específica aparente, massa de mil grãos, proteína, lipídeos, cinzas e cor. A cultivar NEO 710 apresentou o maior teor de lipídeo inicial se mostrando mais propícia para o mercado. O armazenamento das sementes refrigerada e não refrigerada da cultivar NEO 750 apresentou resultados semelhantes demonstrando que para os parâmetros analisados a refrigeração não teve influência.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Taynara Leopoldo da Silva (taynara.leopoldo@estudante.ifgoiano.edu.br) on 2023-03-17T00:49:35Z No. of bitstreams: 1 TC Taynara_Final.pdf: 1108001 bytes, checksum: 10437953ab035c7a9d17219495531924 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Johnathan Diniz (johnathan.diniz@ifgoiano.edu.br) on 2023-03-17T00:55:33Z (GMT) No. of bitstreams: 1 TC Taynara_Final.pdf: 1108001 bytes, checksum: 10437953ab035c7a9d17219495531924 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2023-03-17T00:57:59Z (GMT). No. of bitstreams: 1 TC Taynara_Final.pdf: 1108001 bytes, checksum: 10437953ab035c7a9d17219495531924 (MD5) Previous issue date: 2023-02-08en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherInstituto Federal Goianopt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Rio Verdept_BR
dc.publisher.initialsIF Goianopt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectGlycine max (L.)pt_BR
dc.subjectLipídeospt_BR
dc.subjectCultivarpt_BR
dc.subjectOleaginosapt_BR
dc.subject.cnpqCIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIApt_BR
dc.titleCARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA DE GRÃOS DE SOJA DE DIFERENTES CULTIVARESpt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
Aparece nas coleções:Bacharelado em Agronomia

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