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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Pessoa, Flávia Oliveira Abrão-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/9895172381398793pt_BR
dc.contributor.referee1Silva, Suelino Severino-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/1336178714174221pt_BR
dc.contributor.referee2Oliveira, Renata Rolins da Silva-
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/5276401760313243pt_BR
dc.creatorBarbosa, Isabel Thayse-
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/1384293111464045pt_BR
dc.date.accessioned2019-12-03T12:59:09Z-
dc.date.available2019-12-02-
dc.date.available2019-12-03T12:59:09Z-
dc.date.issued2019-11-22-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifgoiano.edu.br/handle/prefix/688-
dc.description.abstractThe Cerrado is considered one of the most biodiverse savannas in the world. Despite the studies that exist aimed to understand mycology, few are the works that aim to elucidate the enzymatic profile produced by filamentous fungi associated with the biome. The objective of this study was to evaluate the proteolytic and pectinolytic activities of fungal isolates from the stalk of six fruit trees: Pequi, Mangabeira, Lobeira, Muricizeiro, Monkey pepper and Marmalade. Eighteen fungal strains, in triplicate, were submitted to enzymatic assay according to the adapted methodologies of Strauss et al. (2001) and Brizzio et al. (2007), in different periods (24, 48 and 72 hours). For data treatment, a completely randomized design was used and non-parametric tests were applied, Friedman (α = 5%) (Effect of incubation periods) and Kruskal-Wallis (α = 5%) (substrate source). The fungal isolates had a higher index of pectinolytic activity at 24 and 48 hours of incubation (P<0.05). The epiphytic strains in casein medium had higher enzymatic activity index (P<0.01), about native plant, the marmalade isolates had higher enzymatic index in the respective medium, while those of the strains originated from the Lobeira, Mangabeira and Pequi showed low indices (P<0.01). All fungal isolates presented relevant enzymatic activity, in prominence, the strains of the genus Malbranchea spp. obtained a higher index of proteolytic activity (P<0.01) and pectinolytic, in conjunction with Aspergillus spp. and Aureobasidium spp. (P<0.05). Therefore, it is concluded that the fungal isolates from the Cerrado have enzymatic potential. As the genus Malbranchea spp. presented higher indices of proteolytic activity it is the most suitable for conducting future enzymatic tests aiming the application of enzymes. As for the other isolates, it is suggested the development of new researches in order to analyze optimal conditions to produce proteases and pectinases.pt_BR
dc.description.resumoO Cerrado é considerado uma das savanas com maior biodiversidade do mundo. Apesar dos estudos que existem voltados para compreender a micologia, poucos são os trabalhos que visam elucidar o perfil enzimático produzido por fungos filamentosos associados ao bioma. O objetivo com esse estudo foi avaliar as atividades proteolítica e pectinolítica de isolados fúngicos oriundos do caule de seis árvores frutíferas: pequizeiro, mangabeira, lobeira, muricizeiro, pimenta de macaco e marmelada. Submeteu-se 18 cepas fúngicas, em triplicata, a ensaio enzimático conforme as metodologias adaptadas de Strauss et al. (2001) e Brizzio et al. (2007), em distintos períodos (24, 48 e 72 horas). Para tratamento dos dados, utilizou-se o delineamento inteiramente ao acaso e aplicaram-se testes não paramétricos, Friedman (α= 5%) (efeito dos períodos de incubação) e Kruskal-Wallis (α= 5%) (fonte do substrato). Os isolados fúngicos apresentaram maior índice de atividade pectinolítica às 24 e 48 horas de incubação (P<0,05). As cepas epifíticas em meio caseína tiveram índice de atividade enzimática superior (P<0,01). No tocante à planta nativa, os isolados da marmelada tiveram maior índice enzimático no respectivo meio, enquanto os das cepas oriundas da lobeira, mangabeira e pequizeiro apresentaram baixos índices (P<0,01). Todos os isolados fúngicos apresentaram atividade enzimática relevante, em destaque, as cepas do gênero Malbranchea spp. obtiveram maior índice de atividade proteolítica (P<0,01) e pectinolítica, em conjunto com Aspergillus spp. e Aureobasidium spp. (P<0,05). Dessa forma, conclui-se que os isolados fúngicos do Cerrado possuem potencial enzimático. Como o gênero Malbranchea spp. apresentou maiores índices de atividade proteolítica, é o mais indicado para realização de futuros testes enzimáticos objetivando a aplicação das enzimas. Quanto aos outros isolados, sugere-se que novas pesquisas sejam realizadas com intuito de analisar condições ótimas para produção de proteases e pectinases.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Isabel Thayse Barbosa (2016103220510028@ifgoiano.edu.br) on 2019-12-03T00:29:54Z No. of bitstreams: 1 Isabel Thayse Barbosa.pdf: 779737 bytes, checksum: 00234882d982b1b655693e57e0d71ce2 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Johnathan Diniz (johnathan.diniz@ifgoiano.edu.br) on 2019-12-03T12:58:39Z (GMT) No. of bitstreams: 1 Isabel Thayse Barbosa.pdf: 779737 bytes, checksum: 00234882d982b1b655693e57e0d71ce2 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-12-03T12:59:09Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Isabel Thayse Barbosa.pdf: 779737 bytes, checksum: 00234882d982b1b655693e57e0d71ce2 (MD5) Previous issue date: 2019-11-22en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherInstituto Federal Goianopt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerespt_BR
dc.publisher.initialsIF Goianopt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectCepas fúngicaspt_BR
dc.subjectCepas fúngicaspt_BR
dc.subjectProteasept_BR
dc.subjectFungal strainspt_BR
dc.subject.cnpqCIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOSSANIDADEpt_BR
dc.titleATIVIDADE ENZIMÁTICA DE FUNGOS PRESENTES EM CAULES DE ÁRVORES FRUTÍFERAS DO CERRADO GOIANOpt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
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