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dc.contributor.advisor1Machado, Roriz Luciano-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/5560467728818263pt_BR
dc.contributor.referee1Fernandes, Milton Marques-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/2151263512584100pt_BR
dc.contributor.referee2Silva, Jhon Lennon Bezerra da-
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/2357083738647166pt_BR
dc.creatorSilva, Washington Nunes da.-
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/0248464111646027pt_BR
dc.date.accessioned2024-09-30T01:20:02Z-
dc.date.available2024-11-01-
dc.date.available2024-09-30T01:20:02Z-
dc.date.issued2024-03-27-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifgoiano.edu.br/handle/prefix/4793-
dc.description.abstractThe improvement of watershed management is one of the alternatives to increase water production in municipalities. The present study aimed to analyze hydrological attributes and types of land use and occupation to group micro-watersheds with similar characteristics in the municipality of Ceres-GO. The work stages involved the use of Geographic Information Systems for processing and manipulating remote sensing data, image selection, identifying springs in the images, integrating with hydrographic and relief maps, as well as measuring the physical-hydrological and land use characteristics, and grouping springs with similar features. The hydrological characteristics investigated in each micro-watershed were: perimeter, area, average width, edge distance, Gravelius Index-Kc, axial length, form factor-Kf, drainage density-Dd, direct distance, sinuosity index-S, maximum altitude, average altitude, minimum altitude, altitude at the outcrop, altitude at the meeting with the next course; slope at the spring, flow rate, forest cover, non-forest natural cover, agro-livestock use, non-vegetated area, water bodies cover, MB-3 (Forest; %), MB-4 (Savanna Formation; %), MB-9 (Silviculture; %), MB-11 (Flooded Field/Swampy Area; %), MB-12 (Grassland Formation; %), MB-15 (Pasture; %), MB-19 (Temporary Crop; %), MB-21 (Mosaic of Uses; %), MB-24 (Urbanized Area; %), MB-25 (Other Non-Vegetated Areas; %), and MB-33 (Rivers, Lakes, and Oceans; %). The data were subjected to descriptive analyses, Ward’s cluster analysis, and principal component analysis. The values of perimeter, area, Kc, Kf, and Dd for the micro-watersheds ranged from 2 to 15.9 m, 14.86 to 977.34 ha, 1.28 to 1.72, 0.334 to 1.656, and 0.039 to 1.167, respectively. Most variables showed a medium coefficient of variation. The micro-watersheds occur more frequently at minimum altitudes of 519 to 775 and maximum altitudes of 547 to 1005 m, and the springs, between 534 and 857 m. Ward’s cluster analysis identified six groups of micro-watersheds with similar characteristics, which do not consider the municipality's political boundaries. Based on the principal component analysis, the most important attributes for discriminating the micro-watersheds were flow Kf, sinuosity index S, sinuosity index P, slope, number of courses, Kc, Dd, and direct distance, respectively. The coverage types showed little correlation in the separation of the micro-watersheds and revealed the predominance of agro-livestock use, occupying nearly 80% of the municipality's area. These results can guide new studies and future actions for the management and conservation of water resources in the municipalitypt_BR
dc.description.resumoA melhoria do manejo de bacias hidrográficas é uma das alternativas para aumentar a produção de água nos municípios. O presente trabalho objetivou analisar atributos hidrológicos e tipos uso e ocupação do solo para agrupamento de microbacias com características semelhantes no município de Ceres-GO. As etapas do trabalho compreenderam a utilização de Sistemas de Informação Geográfica para o processamento e manipulação de dados de sensoriamento remoto, a seleção de imagens, a identificação das nascentes nas imagens, a integração com mapas hidrográficos e de relevo, além da medição das características físico-hidrológicas e de uso do solo com agrupamento das nascentes com características similares. As características hidrológicas investigadas em cada microbacia foram: perímetro, área, largura média, distância de borda, índice de Gravélius-Kc, comprimento axial, fator forma-Kf, densidade de drenagem-Dd, distância direta, índice de sinuosidade-S, altitude máxima, altitude média, altitude mínima, altitude no afloramento, altitude no encontro com o próximo curso; declividade na nascente, vazão, cobertura florestal, cobertura natural não florestal, cobertura uso agropecuária, área não vegetada, cobertura corpos d`água, MB-3 (Floresta; %), MB-4 (Formação Savânica; %), MB-9 (Silvicultura; %), MB-11 (Campo Alagado/Área pantanosa; %), MB-12 (Formação Campestre; %), MB-15 (Pastagem; %), MB-19 (Lavoura Temporária; %), MB-21 (Mosaico de Usos; %), MB-24 (Área Urbanizada; %), MB-25 (Outras áreas não Vegetadas; %) e MB-33 (Rios, Lagos e Oceanos; %). Os dados foram submetidos a análíses descritivas, análise de agrupamento de Ward e análise de componentes principais. Os valores de perímetro, área, Kc, Kf e Dd das microbacias variaram de 2 a 15,9 m, de 14,86 a 977,34 ha, de 1,28 a 1,72, de 0,334 a 1,656 e de 0,039 a 1,167, respectivamente. A maioria das variáveis apresenta coeficiente médio de variação. As microbacias ocorrem com maior frequência em altitudes mínimas de 519 a 775 e máximas de 547 a 1005 m e as nascentes, entre 534 e 857 m. A análise de agrupamento de Ward identificou seis grupos de microbacias com características semelhantes, as quais não consideram as divisões políticas do município. Com base na análise de componentes principais, os atributos mais importantes para discriminar as microbacias foram: vazão Kf, índice de sinuosidade S, índice de sinuosidade P, declividade e número de cursos, Kc, Dd e distância direta, respectivamente. Os tipos de cobertura mostraram-se pouco correlacionados na separação das microbacias e evidenciaram a predominância do uso agropecuária com quase 80 % da área do município. Esses resultados podem orientar novos estudos e futuras ações de manejo e conservação dos recursos hídricos no município.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Washington Nunes da Silva (washington.nunes1@estudante.ifgoiano.edu.br) on 2024-09-28T01:55:02Z No. of bitstreams: 1 Diss. Finalizada.pdf: 3189192 bytes, checksum: 1583f7e8603e972e8c6804ee0b68192e (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Johnathan Diniz (johnathan.diniz@ifgoiano.edu.br) on 2024-09-30T01:19:36Z (GMT) No. of bitstreams: 1 Diss. Finalizada.pdf: 3189192 bytes, checksum: 1583f7e8603e972e8c6804ee0b68192e (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2024-09-30T01:20:02Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Diss. Finalizada.pdf: 3189192 bytes, checksum: 1583f7e8603e972e8c6804ee0b68192e (MD5) Previous issue date: 2024-03-27en
dc.description.sponsorshipFAPEGpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherInstituto Federal Goianopt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Cerespt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Irrigação do Cerradopt_BR
dc.publisher.initialsIF Goianopt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectHidrologiapt_BR
dc.subjectGeoprocessamentopt_BR
dc.subjectMicrobaciapt_BR
dc.subjectVazãopt_BR
dc.subjectSIGpt_BR
dc.subject.cnpqCIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIApt_BR
dc.titlePOTENCIAL DE PRODUÇÃO DE ÁGUA DE NASCENTES NO MUNICÍPIO DE CERES (GO)pt_BR
dc.title.alternativePotential for water production from water sources in Ceres municipality, Goiás State (GO), Brazil.pt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
Aparece nas coleções:Mestrado Profissional em Irrigação do Cerrado

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