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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Rodrigues, José-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/1637300776838940pt_BR
dc.creatorSantos, Thiago-
dc.creator.Latteshttps://lattes.cnpq.br/0794315896244011pt_BR
dc.date.accessioned2022-11-01T11:04:25Z-
dc.date.available2024-03-15-
dc.date.available2022-11-01T11:04:25Z-
dc.date.issued2022-09-12-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifgoiano.edu.br/handle/prefix/2911-
dc.description.abstractWith population growth and food demand, it results in an increase in waste, especially the dairy industry generates a large amount of waste, which in turn has components in its constitution that when disposed in inadequate quantities and places become environmental liabilities. In order to minimize impacts and properly dispose of these residues, this study aimed to carry out fertigation with dairy wastewater and evaluate the productivity and health of Mombasa grass. For this, providing different doses of sodium, the treatments consisted of applications of wastewater from dairy products in the culture of mombaça grass (fertigation), with four replications, in a completely randomized design. It was verified that the increments of doses of dairy wastewater provided an increase in the production of fresh mass and dry mass of Mombaça grass, and that the contribution of effluent to the soil at the dosage of 600 mg L-1 yr-1 of sodium resulted in the highest productivity values, with increases of 118.5% and 96.5% in fresh and dry matter, respectively.pt_BR
dc.description.resumoCom aumento populacional e demanda de alimentos traz em consequência o aumento de resíduos, em especial a indústria de laticínios gera grande quantidade de resíduos, estes por sua vez apresentam em sua constituição componentes que quando dispostos em quantidade e locais inadequados tornam-se passivo ambiental. Com intuito de minimizar os impactos e destinar de forma adequada estes resíduos, este trabalho objetivou-se realizar a fertirrigação com água residuária de laticínios e avaliar a produtividade e a sanidade de capim Mombaça. Para isso, fornecendo diferentes doses de sódio, os tratamentos foram constituídos por aplicações de lâminas de água residuária de laticínios na cultura do capim mombaça (fertirrigações), com quatro repetições, em delineamento inteiramente ao acaso. Verificou-se que os incrementos de doses de água residuária de laticínios proporcionaram aumento na produção de massa fresca e de massa seca do capim Mombaça, e que o aporte de efluente ao solo na dosagem de 600 mg L-1 ano1 de sódio resultou nos maiores valores de produtividade, com acréscimos de 118,5% e 96,5% na matéria fresca e seca, respectivamente.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Thiago dos Santos Barbosa (thiago.barbosa1@estudante.ifgoiano.edu.br) on 2022-11-01T00:30:04Z No. of bitstreams: 1 TCC_Thiago Santos.pdf: 1031830 bytes, checksum: e66f4421db03465eb0c3a543c279434e (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Johnathan Diniz (johnathan.diniz@ifgoiano.edu.br) on 2022-11-01T10:49:12Z (GMT) No. of bitstreams: 1 TCC_Thiago Santos.pdf: 1031830 bytes, checksum: e66f4421db03465eb0c3a543c279434e (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2022-11-01T11:04:25Z (GMT). No. of bitstreams: 1 TCC_Thiago Santos.pdf: 1031830 bytes, checksum: e66f4421db03465eb0c3a543c279434e (MD5) Previous issue date: 2022-09-12en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherInstituto Federal Goianopt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Urutaípt_BR
dc.publisher.initialsIF Goianopt_BR
dc.rightsAcesso Embargadopt_BR
dc.subjectReusopt_BR
dc.subjectResíduopt_BR
dc.subjectMombaçapt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIASpt_BR
dc.titleFERTIRRIGAÇÃO COM EFLUENTE DE LATICÍNIOS EM CAPIM MOMBAÇApt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
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