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dc.contributor.advisor1Egea, Mariana Buranelo-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/260835000808000pt_BR
dc.creatorOliveira Filho, Josemar Gonçalves de-
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/8831045778827075pt_BR
dc.date.accessioned2022-05-04T21:47:36Z-
dc.date.available2024-05-05-
dc.date.available2022-05-04T21:47:36Z-
dc.date.issued2022-04-27-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ifgoiano.edu.br/handle/prefix/2482-
dc.description.abstractIn the last decade, interest in edible and biodegradable films based on biopolymers for application as food packaging materials has grown, due to the biodegradable, non-toxic and biocompatible nature of these materials. Edible films, in addition to their passive barrier properties, can act as carriers of bioactive compounds with functional properties such as probiotics, prebiotics and fruit pulps, which can provide beneficial effects for the health of consumers. In this context, the objective of this research was to develop edible films based on alginate, mangaba pulp (Hancornia speciosa) and the probiotic yeast Saccharomyces boulardii for application as food packaging material. The films were prepared based on alginate (1.5%), glycerol (0.6g/g of biopolymer), S. boulardii (9 log CFU/g) and mangaba pulp (0-40%) and evaluated in relation to in its properties related to water, physical-mechanical, optical, thermal, content of bioactive compounds, antioxidant activity and probiotic viability. The addition of mangaba pulp improved the water-related, tensile and thermal properties of the films that showed lower moisture content, water solubility, water vapor permeability, thermal stability and tensile strength and elongation at break. The increase in the concentration of mangaba pulp in the film-forming solution made the films darker, with yellow tones and more saturated, visible to the naked eye, which can be attractive for the preparation of food packaging. The addition of probiotic yeast and/or mangaba pulp made the films opaquer and more improved their barrier properties to ultraviolet and visible light. Incorporation of mangaba pulp in the filmogenic suspension incorporated bioactive compounds and antioxidant capacity to the resulting films. Films were able to protect the probiotic cells during film formation, and during storage those films made with mangaba pulp and stored at 4°C showed the highest viability of the probiotic yeast during storage. Thus, these films represent new bioactive materials with potential application as food packaging materials.pt_BR
dc.description.resumoNa última década têm crescido o interesse em filmes comestíveis baseados em biopolímeros para aplicação como materiais de embalagem para alimentos, devido à natureza biodegradável, não tóxica e biocompatível desses materiais. Os filmes comestíveis além de suas propriedades de barreira passiva, podem atuar como carreadores de compostos bioativos com propriedades funcionais como probióticos, prebióticos e polpas de frutas, podendo proporcionar efeitos benéficos para saúde dos consumidores. Neste contexto, o objetivo desta pesquisa foi desenvolver filmes comestíveis bioativos baseados em alginato, polpa de mangaba (Hancornia speciosa) e na levedura probiótica Saccharomyces boulardii para aplicação como material de embalagem de alimentos. Os filmes foram elaborados com base em alginato (1,5%), glicerol (0,6g/g de biopolímero), S. boulardii (9 log UFC/g) e polpa de mangaba (0-40%), e avaliados com relação em suas propriedades relacionadas à água, físico-mecânicas, ópticas, térmicas, teor de compostos bioativos, atividade antioxidante e viabilidade probiótica. A adição da polpa de mangaba melhorou as propriedades relacionadas a água, de tensão e térmicas dos filmes que apresentaram menor conteúdo de umidade, solubilidade em água e permeabilidade ao vapor de água, e maior estabilidade térmica, resistência à tração e alongamento na ruptura. O aumento da concentração de polpa de mangaba na solução filmogênica tornou os filmes mais escuros, com tons amarelos e mais saturados. A adição da levedura probiótica e/ou polpa de mangaba tornou os filmes mais opacos e melhorou suas propriedades de barreira a luz ultravioleta e visível. A incorporação da polpa de mangaba na suspensão filmogênica incorporou compostos bioativos e capacidade antioxidante aos filmes. As matrizes foram capazes de proteger as células probióticas durante a formação dos filmes, e durante o armazenamento aqueles filmes elaborados com polpa de mangaba e armazenados à 4°C apresentaram a maior viabilidade da levedura probiótica. Assim, esses filmes representam novos materiais bioativos com potencial aplicação como materiais de embalagem de alimentos.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Josemar Gonçalves de Oliveira Filho (josemar.oliveira@estudante.ifgoiano.edu.br) on 2022-05-04T01:19:08Z No. of bitstreams: 1 Dissertação_Josemar Oliveira Filho.pdf: 2456884 bytes, checksum: cc9437b41ee30d5a71f13d47713e2ae6 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Itala Moreira Alves (itala.moreira@ifgoiano.edu.br) on 2022-05-04T21:44:38Z (GMT) No. of bitstreams: 1 Dissertação_Josemar Oliveira Filho.pdf: 2456884 bytes, checksum: cc9437b41ee30d5a71f13d47713e2ae6 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2022-05-04T21:47:36Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Dissertação_Josemar Oliveira Filho.pdf: 2456884 bytes, checksum: cc9437b41ee30d5a71f13d47713e2ae6 (MD5) Previous issue date: 2022-04-27en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherInstituto Federal Goianopt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Rio Verdept_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Tecnologia de Alimentospt_BR
dc.publisher.initialsIF Goianopt_BR
dc.rightsAcesso Embargadopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/br/*
dc.subjectprobióticospt_BR
dc.subjectembalagens comestíveispt_BR
dc.subjectfrutos do Cerradopt_BR
dc.subjectalimentos funcionaispt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::EMBALAGENS DE PRODUTOS ALIMENTARESpt_BR
dc.titleFILMES COMESTÍVEIS BIOATIVOS BASEADOS EM ALGINATO, POLPA DE MANGABA (Hancornia speciosa) E Saccharomyces boulardiipt_BR
dc.title.alternativeEDIBLE BIOACTIVE FILMS BASED ON ALGINATE, MANGABA PULP (Hancornia speciosa) AND Saccharomyces boulardiipt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
Aparece nas coleções:Mestrado em Tecnologia de Alimentos

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